Zomeruitje, hoe warm het was en hoe mooi!

Zomeruitje, hoe heet het was en hoe mooi!

Met acht chauffeurs (m/v) en in totaal 33 senioren van de Seniorenclub Alblasserdam zijn we vrijdag 26 juli in Leerdam gaan varen. Eerst even verzamelen in en bij de bibliotheek (gelukkig is die nog op het Wilgenplein en open vanwege tropenrooster) , een flesje water mee, want je moet op die hete dagen goed drinken, en dan in de 8 gereedstaande taxi’s. Nog even schuiven i.v.m. stijve knieën of heupen en een paar rollators in de achterbak en dan naar de boot.
Waar moet je zijn in Leerdam en waar kan je parkeren? Gelukkig heeft Jaap een adres op papier gezet. Bij de kade, waar de boot ligt afgemeerd, is het even zoeken. We mogen nog een uurtje wachten. Gelukkig is er een restaurant en iedereen wordt voorzien van een drankje.
Om kwart voor twaalf mogen we aan boord, maar welk schip? Er liggen er twee! Het blijkt de tweede te zijn:
“De parel van de Linge”.

Voor de afvaart heeft Jaap ze nog even geteld: 33, dus iedereen is aan boord.
Tijdens de vaartocht worden we verrast met een warm en koud buffet, bestaande uit drie frisse salades, sla, tomaat, augurk, mais en andere bijgerechten. De warme lunch biedt veel keus uit verschillen de gebraden vleessoorten (kip of varken), een kroket en ook nasi-rijst met kroepoek. Wie erge honger heeft kan nog een tweede ronde zijn of haar bordje vullen.
Een prachtige tocht over de Linge met schitterende woningen (soms net een paleis). We varen langs Asperen en Acquoy (een dorpje uit 1305) met de scheve kerktoren. Deze staat scheef sinds hij gebouwd is in de 15e eeuw. Halverwege is tijdens de bouw al een  correctie aangepast. De toren is 17,5 m hoog en staat ongeveer 1.1 meter uit het lood. Dat is 0,3 graden minder dan de toren van Pisa. Opvallend is dat op het kerkhof het graf van een mevrouw Pisa te vinden is!!

Is onderweg ook de kerk met een trapgevel op de voorkant opgevallen?
Op de terugweg langs Heukelum, bekend om de krakelingen, aldus de kapitein, varen we langs de villa, die de vorige directeur van de Bruynzeelfabrieken er heeft laten bouwen, inclusief  een tennisbaan. Wat een mooi optrekje. Gelukkig hoef ik niet alle kamers schoon te houden!
Heb je de gedichten van Hestia Peek onder de brug bij Leerdam gezien?

         “Dobberend                                          “Spelevaren
Ik laat mijn gedachten                                  Vaar
Meegaan met de stroom                              Voel het deinen
De rivier slokt mijn zorgen op                       Voel het stromen
En zal ze kilometers later                              Voel je vrij
Uitstorten in haar zee.”                                 Innerlijk kind
                                                                              Hier kun je spelevaren
                                                                              Spelevaren in de wind.”

Om drie uur zijn we weer gearriveerd in Leerdam en kunnen de taxi’s hun vrachtje weer inladen voor de terugreis naar Alblasserdam. Zo te horen is het een geslaagde middag geweest, ondanks de extreme warmte.
Alle chauffeurs: hartelijk dank, ook namens de passagiers, voor uw medewerking, want zonder u hebben we deze reis niet kunnen maken.
                           
                                                                                                             Jan Radstake.

Reacties zijn gesloten.