Nieuwsbrief

 

De Nieuwsbrief nr. 2  is uit.
(april 2021)

 

                       Oorlogsmonument Polderstraat

                                      
Bestuur                                       

 Voorzitter                  : dhr. J.M. Seelbach                          6913480       
                                          voorzitterssaa@hotmail.com

Secretaris/ledenadministratie/website:
                                         dhr. J. Radstake                              6930711
                                         secretaris@seniorenclub-alblasserdam.nl

Penningmeester   : dhr. M. den Boer                                6916120  
                                       boer1201@zonnet.nl

Algemene bestuursleden:
Distributie nieuwsblad: mw. W.J.M v. Hoeckel                6914690
Kaart- en hobbyclub :  mw. C. Klootwijk                            8508909
Activiteiten                  :  mw. T. Velthuis                     06 29 218 083
Algemene Zaken       :  dhr. P. Dijkema                                 6914115

Lief- en Leed              :  s.v.p. melden bij het BESTUUR

 Postadres: Frans Halslaan 31, 2951 PD Alblasserdam

 Redactie                     :  mw. M. Seelbach                           6913480 
                                           jaap-miep@live.nl               
Sjoelclub                     :  mw. C. van der Linde                  6916703
                                           h.vanderlinde@kpnplanet.nl        

 Kamer van Koophandel: nr. 56170122

Wordt ook donateur van de S.S.A.A. door een inschrijfformulier ingevuld in te leveren en een jaarlijkse donatie van € 30, – (partner € 15, -) te storten op onze rekening bij de RABO bank nr.:

NL33 RABO 0172 4298 62      t.n.v. SSAA Alblasserdam    

Website:     www.seniorenclub-alblasserdam.nl


Van de Voorzitter   

Wat had ik graag wat positiefs willen melden. Dat we weer zouden kunnen beginnen met onze activiteiten en contactmiddagen. Daar is vooralsnog geen sprake van. Zo teleurstellend. Maar wellicht als de meesten hun injecties hebben gehad dat we, misschien na de zomervakantie, weer iets kunnen organiseren. Jan heeft inmiddels de eerste prik gehad, velen van ons en ik zelfs de tweede. Zou dat uitkomst bieden? Het bestuur hoopt dat van harte.
Voor de rest is het leven tamelijk saai. We gaan (een van ons), als het kan, eenmaal in de week boodschappen halen.
Tegenwoordig kom ik weleens bij de Trekpleister op de Plantageweg, een plezierige winkel, van hetzelfde concern als het Kruidvat. Die winkel is keurig verzorgd en het personeel is uiterst vriendelijk en behulpzaam. De Kruidvatwinkel heeft een groter assortiment, vaak zo groot dat je struikelt over het aanbod, maar het maakt op mij wel een rommelige indruk, vandaar dat de Trekpleister mijn voorkeur heeft. In deze saaie tijd vond ik het al gezellig dat de tuinman en de vijverspecialist zijn geweest om de tuin op te knappen en ik heb me natuurlijk zitten ergeren aan de “ik heb er geen actieve herinnering aan” van onze minister-president. Gelukkig gaat langzamerhand het zonnetje wat meer schijnen dat maakt het, voor mijn gevoel, wat gemakkelijker. Ik hoop voor u ook.
Drie van onze donateurs zijn inmiddels verhuisd naar De Alblashof 1b, te weten Jo v.d. Hoek (kamer 130), Riet van Dooyeweert (kamer 132) en Herske Kemp (kamer 227).

Eindelijk lijkt er iets te gaan gebeuren met het terrein waar vroeger de Wipmolen stond. Samen met de PCOB hebben we (toen nog als ANBO) meegedacht over de mogelijke bouw van een woon-zorgcentrum. Dat is niet doorgegaan, ook niet de eventuele bouw van een kerk en dan nu is er een plan om daar 33 woningen te gaan bouwen. Het zal tijd worden na zo’n twaalf jaar. Ook wordt er gedacht om zeven woningen te bouwen in het oude politieonderkomen in de Goudsbloemstraat.

Daarnaast is het plan nieuwe woningen te gaan bouwen op het terrein van de camperparkeerplaats op de Haven-Zuid. Allemaal goed voor de woningnood, die groot is.

Jaap Seelbach

============================================================================

Balkon Gym start weer in april

Omdat het binnen sporten ook de komende tijd nog niet is toegestaan, gaat het samenwerkingsverband ‘Alblasserdam Beweegt’ weer starten met het wekelijks aanbieden van Balkon Gym op verschillende complexen in Alblasserdam, waar verhoudingsgewijs veel ouderen wonen. Ook zullen er incidenteel op andere plekken in het dorp Balkon Gymlessen worden aangeboden. De bewoners van deze complexen zullen vooraf middels een flyer op de hoogte gebracht worden. We hopen zo wat beweging met plezier bij de mensen te brengen.

Ook zal er op 28 mei tijdens de Nationale Balkon Beweegdag 2021 volop beweging zijn op de Balkons in Alblasserdam!

 

Voor meer informatie: de SWA via 078-2021220 of info@stichtingwelzijnalblasserdam.nl.

8 Tips om energie te besparen in de zomer

Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer kunt u energie besparen. Bij het besparen van energie helpen de onderstaande tips u hierbij. Houd het huis koel. Het beste is om de zon zoveel mogelijk uit uw huis te houden. Het lijkt misschien ongezellig, maar door overdag de zonwering (zonneschermen of gordijnen) naar beneden te laten, warmt uw huis veel minder op. Sluit overdag uw ramen en deuren en open deze pas wanneer het buiten koeler is dan binnen.
Maak gebruik van de natuur of een ventilator, maar geen airco.

’s Avonds, ’s nachts en vroeg in de ochtend is het vaak koeler, dus zet dan gerust een aantal ramen of deuren tegen elkaar open. Heeft u thuis toch behoefte aan extra verkoeling? Kies dan liever voor een ventilator, in plaats van airconditioning. Het gebruik van een airconditioner is flink duurder dan een ventilator en dat scheelt al gauw enkele tientjes per jaar.

Droog uw was buiten.
Misschien gebruikt u een wasdroger in de winter. Maar in de zomer kunt u ook gebruik maken van de natuurlijke droogbronnen: de wind en de zon. Een droogmolen in de tuin of een wasrek op het balkon is een gratis wasdroger.

Besproei de tuin met regenwater.
Jaarlijks besproeien we onze tuin met honderden liters drinkwater. Natuurlijk heeft uw tuin in de zomer behoefte aan water. Hoe voorkomt u een uitgedroogde tuin, maar geeft u zo budgetvriendelijk mogelijk water? Gebruik een regenton om regenwater in op te vangen!

Doe de (eventuele) extra koelkast weg.
Sommige gezinnen hebben in de schuur een oude koelkast voor ijsjes, bier of diepvriesproducten. Die tweede koelkast is echter vaak een oud beestje en verbruikt onnodig veel energie. Gemiddeld verbruikt een tweede koelkast tientallen euro’s elektriciteit per jaar, maar als de koelkast ouder en minder zuinig is, loopt dat bedrag snel op.

Gebruik tuinverlichting op zonne-energie.
’s Avonds gezellig in de tuin, maar niet in het donker zitten? Gebruik tuinverlichting op zonne-energie. De lampen kunnen de hele dag de zon opslurpen, zodat u ’s avonds in een verlichte tuin kunt zitten. Dat scheelt bovendien ook weer stroomkabels doortrekken naar de tuin.

Zet uw verwarming uit of op zomerstand.
Met de thermostaat op zomerstand voorkomt u dat de verwarming aanslaat op momenten dat het iets frisser in huis is, bijvoorbeeld als u ’s ochtends of ’s avonds de ramen en deuren open zet. Zonde als de thermostaat dat als een signaal ziet om – nota bene in de zomer – te gaan verwarmen!

Zet apparaten uit.
Apparaten die continu aan staan, geven warmte af in huis. Denk bijvoorbeeld aan laptops, lampen en (game)computers. Ook van koken wordt het warmer in huis, dus kies bij heet weer voor een frisse salade in plaats van een warme maaltijd.

 

 

Willemientjes Kruidenweetjes

Speenkruid (Ranunculus ficaria)

De belangrijkste toepassing in de volksgeneeskunde van speenkruid is tegen aambeien omdat de wortels van speenkruid enigszins de vorm hebben van aambeien. Volgens de signatuurleer kenmerkt dat de werking van de plant tegen deze ziekte. De bladeren van speenkruid bevatten een grote hoeveelheid vitamine C en werden vroeger bij scheurbuik ingezet. Het werd van de 16e tot 19e eeuw meegenomen op lange zeereizen waarbij altijd een tekort was aan verse groente en fruit en dus vitamine C. Bij het drogen van de oudere bladeren ontstaat er een giftige stof; van het poeder hiervan werd vroeger in de Europese Alpen een vergif gemaakt wat op pijlen werd gesmeerd.

Alternatieve namen in het Nederlands zijn: Kleine gouwe, Klierkruid, Speendistel, Vijgwortel, Klein zwaluwkruid, Oaneklootjes, Kattenklootjes en Klein celidonie. Speen is de oude benaming voor aambeien. De plant wordt Vijgwortel genoemd omdat ficaria de latijnse naam voor vijg is. In het Duits wordt de plant Scharbockkraut genoemd oftewel: scheurbuikkruid, omdat het werd ingezet tegen deze ziekte. In het Engels heet de plant Lesser Celandine. Celandine is de Stinkende Gouwe. De planten lijken niet veel op elkaar behalve dat de bloemkleur van beide geel is en dat het beide medicinale planten zijn.
Deze wilde plant heeft zijn naam te danken aan een speenvormig knolletje dat net onder de grond zit. Als er verder nog weinig groeit, is dit één van de eerste planten die aan het einde van de winter verschijnt. Omdat we dit jaar een erg zachte winter hebben zie je ‘m al op veel plekken staan, voornamelijk in parkjes, in grasvelden en op open plekken. Vroeger was men erg blij met speenkruid omdat het één van de eerste planten was die groeide en bloeide na een strenge winter.
Vooral omdat speenkruid veel vitamine C bevat en het daarom een welkome plant was na een winter waarin er weinig vitaminerijke planten te vinden zijn.
De heel jonge blaadjes van speenkruid zijn rauw in salades te gebruiken of in warme gerechten te verwerken. Let op: van speenkruid kun je alleen de jonge blaadjes oogsten, voordat de plant bloeit. Na de bloei ontwikkelt zich er een giftige stof in bladeren en kun je de plant beter niet meer eten. Gelukkig zijn er tegen die tijd ook een heleboel andere eetbare wilde planten die verschijnen, dus is er keus genoeg.
Als de plant gebloeid heeft ontwikkelen zich in de bladoksels nieuwe knolletjes. Wanneer de plant afsterft komen deze knolletjes op de grond terecht waar ze gaan wortelen en uiteindelijk, na de volgende winter, zal de plant weer gaan uitlopen. Dit maakt ook dat speenkruid als één van de eerste planten kan groeien en bloeien, hij heeft z’n voedselvoorraad al paraat en zo gauw het iets minder koud wordt, zie je hem overal verschijnen!

Als het speenkruid bloeit is voor mij de lente begonnen!

Het oorlogsmonument van H. Sutter­land (zuil) en M. Ravenswaaij (leeuw)

In mei vinden in het hele land de dodenherdenkingen en de bevrijdingsdagen plaats. In het kader daarvan besteden wij aandacht aan de makers van het Oorlogsmonument in de Polderstraat dat in 1950 is geplaatst.

Marcus Ravenswaaij, de maker van de leeuw, was de oudste zoon van de schilder Huibert Antonie Ravenswaaij (1891-1972). Hij volgde kort na de Tweede Wereldoorlog de opleiding tot beeldhouwer aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam en behaalde daar zijn diploma met nog vijf andere leerlingen. Al heel spoedig kreeg hij de opdracht een verzetsmonument te ontwerpen voor de Westelijke Biesbosch en het land van Heusden en Altena.
Hij trouwde in 1971 met Marijke A. Deege, een van zijn leerlingen.
In 1980 verhuisde het echtpaar naar een monumentale boerderij in Hoogblokland. Ravenswaaij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten op cultureel gebied. Hij overleed in 2003, op 77-jarige leeftijd. In 2008 werd in de Grote kerk van Gorinchem het oeuvreboek Marcus Ravenswaaij, beeldhouwer van nature gepresenteerd.
H. Sutterland was een architect uit Rotterdam die de zuil van het monument ontworpen heeft.

OVER HET MONUMENT

Het oorlogsmonument in Alblasserdam is een in witte natuursteen uitgevoerde zuil, bekroond met een gebeeldhouwde leeuw die met zijn klauw op het wapen van Alblasserdam rust. De leeuw is uitgevoerd in een Italiaanse crèmekleurige kalksteen. Achter de zuil bevindt zich een halfronde gemetselde muur met bank. Tussen de banken zijn op de muur verschillende plaquettes met de namen van oorlogsslachtoffers uit Alblasserdam aangebracht. Het beeld is circa 1 meter 30 hoog.

RESTAURATIE

In 1980 verkeerde het monument in een slechte staat. Stukken natuursteen waren verdwenen en van de ingebeitelde namen was een deel onleesbaar geworden. Het metselwerk was op enkele plaatsen beschadigd, de muur aan de straatzijde was gescheurd en het toegangspad moest opnieuw ingestrooid worden met fijn wit zand. In juli 1984 is het monument gerestaureerd.
Bij de restauratie in 1984 is de gebeeldhouwde leeuw aan het gedenkteken toegevoegd. In 2015 is een van de schalen bij het monument vernield. Eind november 2017 is een van de schalen opnieuw vernield.

DE GESCHIEDENIS

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Alblasserdam aan de medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De namen van de 62 slachtoffers luiden:

C.Aafjes, T. van Asperen, J.F.G. Baas, A. den Boef, J.C. Bosman, A.J. Denissen, W. Engelsman, J. Erkelens, J. van Es, F. Gort, J. Gort, H. Gort-Romijn, J.H. Gurp, H.J. de Haan, W.J. Hardam, J.M. Herlaar, P.J. Huibers, G. de Jong, C. de Jong, D. de Jong, K. de Jong, J. Jonges, A. Kapoen, H. Keesmaat-‘t Hoen, M. Keesmaat, W. Keesmaat, W. Keesmaat, D. de Kok, J.C. Kolff, J. Korteweg, G. de Lange-Roosenberg, J.C. de Lange, J. van der Linden, D. van der Linden-van Vlissingen, J. Loomans, N.C. Luthart-Roos, L. Manintveld, J. Mes-den Boer, H. Ruiter, N.G. Schagen-Spruijtenburg, C.A. Schagen-Gort, H.J. Schagen, A.R. Schagen, G. Schagen, J. Schagen, N. Schagen, P.H. Sluiter, A.G. Smit, C.F. Smit, R. Smit, C. Spek, J. Stierman, G. Stout, B. Teerds-Fiole, L.M. Terlouw, J.N.C.M.J. Vandaele, J. Veen, W.B. van der Velden, J. Verhoeven, N. Verloop, J. Verloop en C.B. Vogelesang.

Op 11 mei 1940 ging het centrum van Alblasserdam verloren door een bombardement van de bezetter, waarbij 170 huizen werden vernield.

ONTHULLING

Het monument is onthuld op 4 mei 1950 door generaal H.G. Winkelman. Hij legde een krans en enkele Alblasserdamse koren zongen koralen. Burgemeester L. Looij hield een toespraak. De gemeente draagt zorg voor het onderhoud.

Welzijn op recept

Momenteel is Sociaal makelaar/Vitaliteitscoach Harro Beugelink van de Stichting Welzijn Alblasserdam gestart met enkele individuele trajecten Welzijn op Recept, waaronder doorverwijzingen van POH GGZ van Dok 11. Het gaat om mensen met lichte lichamelijke of psychische klachten. Ze krijgen geen medicijnen maar een traject Welzijn op Recept voorgeschreven. Deze trajecten zijn tot nu toe met name in de vorm van wandelafspraken gegaan. Als basis van de gesprekken wordt het onderwerp “positieve gezondheid” gebruikt om te kijken naar hoe de deelnemer deze “positieve gezondheid” ervaart. Zo kan er, in plaats van een medicijn, gezocht worden naar een passende activiteit, praatgroep, cursus, vrijwilligerswerk, beweegactiviteit etc. Op deze manier krijgt de deelnemer een duwtje in de juiste richting om de kwaliteit van zijn/haar leven te verbeteren en hier mee aan de slag te gaan. De komende tijd zal de pilot verder uitgebreid worden en zullen meerdere eerstelijns partijen benaderd worden. Hierover later meer.

Voor meer informatie over deze pilot: Harro Beugelink, 06 – 23 512 699 of h.beugelink@stichtingwelzijnalblasserdam.nl

Lief en Leed

Mevrouw Karsdorp is na een ziekenhuisopname verhuisd naar Swinhove in Zwijndrecht om te revalideren.
De heer Zwiers is opgenomen in het ziekenhuis.
De heren Walker en Van Wingerden hebben een operatie ondergaan.
Mevrouw Den Hollander is inmiddels verhuisd naar Papendrecht.
Heel veel sterkte en beterschap!!!

Een aantal van onze donateurs is inmiddels gevaccineerd tegen Corona.

Wij feliciteren alle donateurs die jarig zijn geweest en die in de komende maanden jarig zijn van harte.

 Een fijne dag toegewenst en blijf vooral gezond!

                                                        – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

Hoort u ze fluiten?

De lente is begonnen en dat is duidelijk te merken aan het vele vogelgefluit dat u ‘s ochtends weer kunt horen. Maar waarom fluiten vogels eigenlijk en hoe laat fluit welke vogel?

Flirten door te fluiten.
Hoort u ’s morgens vroeg een vogel fluiten? Dan kunt u er bijna altijd vanuit gaan dat dit een mannetjesvogel is. Zij willen met hun gezang namelijk de aandacht van vrouwtjesvogels trekken. Daarnaast maken ze met hun gefluit aan andere mannetjes duidelijk dat dit gebied al is ingenomen. Eigenlijk fluiten vogels de hele dag door, maar in de vroege ochtend is er vaak weinig wind en is het rustiger, waardoor het gezang beter is te horen.
’s Nachts fluiten vogels echter niet, waardoor zij elke ochtend weer opnieuw beginnen te zingen. Maar dit doen de vogels niet op een willekeurig tijdstip, in de loop van de evolutie zijn de verschillende vogelsoorten namelijk na elkaar beginnen te fluiten. Dit doen de vogels om energie te besparen, want ze hoeven dan niet steeds luider tegen elkaar op te zingen. Elke vogelsoort heeft dus zijn eigen moment in de ochtend om te beginnen met fluiten. Maar hoe weten vogels dan hoe laat ze moeten beginnen met zingen? Vogels kunnen dan wel niet klokkijken, maar ze oriënteren zichzelf wel slim op de zonnestralen, nog voor zonsopgang. Aan de helderheidsgraad kunnen de vogels vervolgens zien wanneer het hun beurt is om te zingen, dit wordt ook wel de zangklok genoemd.

Wanneer fluit welke vogel?
Er bestaan natuurlijk heel veel vogelsoorten, die allemaal op een ander tijdstip beginnen te fluiten. Wij hebben enkele veelvoorkomende soorten en het tijdstip waarop u ze kunt horen op een rij gezet.

Roodstaart
De roodstaart is letterlijk en figuurlijk een vroege vogel. Het mannetje begint namelijk al zo’n anderhalf uur voor zonsopgang te fluiten. Staat u vaak vroeg op? Grote kans dat u de roodstaart hoort, maar mooi rustgevend ochtendgezang is het helaas niet. Het gefluit van de roodstaart is kort, helder, luid en niet melodieus. Op de website Vogelgeluid.nl kunt u de zang van de roodstaart en vele andere vogelsoorten gratis beluisteren.

Veldleeuwerik
Ook de veldleeuwerik is er ’s ochtends vroeg bij. Deze vogel start ongeveer 80 minuten voor zonsopgang met fluiten. Het bijzondere aan deze vogel is dat hij niet in een boomtop of op een paal hoeft neer te strijken om te fluiten, de veldleeuwerik kan dit namelijk gewoon vanuit de lucht. Ze laten hun gezang horen terwijl ze stil blijven hangen in de lucht, omdat dit soms op grote hoogte is, is het gezang tot ver in de omtrek te horen.

Zanglijster
Zo’n 10 minuten later, circa 70 minuten voor zonsopgang kunt u de zanglijster horen. Deze vogelsoort dankt zijn naam aan het feit dat het gezang vrolijk, luid en gevarieerd klinkt.

Merel
Een uur voor zonsopgang ontwaakt ook de merel, maar dat is niet het enige moment van de dag waarop u deze vogelsoort duidelijk kunt horen. Ook in de avond laten merels nog een keer van zich horen, hierbij zitten ze het liefst hoog op een dak.

Winterkoninkje
Weer iets later, zo’n 55 minuten voor zonsopgang is het de beurt aan het winterkoninkje. De zang van deze vogelsoort is duidelijk te onderscheiden van andere soorten, door de luidheid en de hoge triltonen. Het winterkoninkje kunt u echter niet het hele jaar door horen, enkel tussen februari en juli.

Pimpelmees
Ongeveer 3 kwartier voor zonsopgang beginnen de pimpelmeesjes te fluiten. Wilt u het gezang van de pimpelmees horen? Dan moet u uw oren goed openhouden, de roep van deze vogel klinkt namelijk vrij zacht.

Tjif-tjaf
De tjiftjaf dankt zijn naam aan hoe de roep van deze vogelsoort klinkt. Het typische ‘tjiftjaf-tjiftjaf-tjiftjaf’ kunt u horen vanaf ongeveer een half uur voor zonsopgang.

Spreeuw
Dan zijn er ook nog enkele vogelsoorten die van uitslapen houden. De spreeuw begint bijvoorbeeld pas een kwartier voor zonsopgang te fluiten. Maar het gezang van deze vogel is het wachten waard, het kan namelijk heel gevarieerd zijn. Soms doen spreeuwen zelfs andere dieren of mensen na.

Andere vogelsoorten die pas rond zonsopgang van zich laten horen zijn onder andere de Vlaamse gaai, de kneu, de bonte specht en de groenling.
                                                   ===================================================

Zorg in coronatijd                                 

Het is belangrijk dat iedereen met gezondheidsklachten contact opneemt met zijn/haar huisarts of vaste zorgverlener, ook in coronatijd.
Daarom publiceert het ministerie van Volksgezondheid de Steffie-module ‘Zorg nodig in coronatijd?’ Daarin wordt in beeld, tekst en geluid eenvoudig uitgelegd wat men kan doen bij klachten, wanneer men een afspraak of verwijzing heeft of als zorg is uitgesteld. De module wordt aangeboden in het Nederlands en Engels en binnenkort ook in onder andere Arabisch, Turks en Pools. Dit meldt Rijksoverheid.
De huisarts of de vaste zorgverlener kan samen met de patiënt bepalen wat nodig en mogelijk is. Gelukkig kan er nog veel en zijn er ook mogelijkheden van behandelen op afstand, zoals via beeldbellen. Helaas moeten patiënten wel vaker langer wachten. En soms is er alleen verder van huis, bijvoorbeeld in een ander ziekenhuis, een mogelijkheid om behandeld te worden.
Het is belangrijk dat iedereen toegang heeft tot deze boodschap. De module is te vinden op de website van Steffie.
Steffie heeft een stapsgewijze uitleg over het coronavirus gemaakt. De eenvoudige website is te vinden op corona.steffie.nl. De volledig gesproken website is speciaal bedoeld voor mensen die een zetje kunnen gebruiken.

Op corona.steffie.nl vind je begrijpelijke en betrouwbare informatie over het coronavirus. Met deze website voorziet Steffie in de groeiende vraag naar betrouwbare en begrijpelijke informatie voor kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden.
De Steffie-module en de vertalingen zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Zorgautoriteit, Patiëntenfederatie Nederland, MIND, Landelijke Huisartsenvereniging, Federatie Medisch Specialisten, V&VN en Zorgverzekeraars Nederland.

Agenda

Helaas zijn er –als gevolg van de Corona-maatregelen- voorlopig geen activiteiten.

============================================

Gedichten/Gedachten

Woorden om over na te denken, te delen, om over te lachen of even diep van te zuchten. Speciaal voor UNICEF schreef dichteres Yanaika Zomer van maart tot juni 2020 gedichten over de vreemde tijd waarin we zijn beland. Kinderen gaan niet naar school, ouders werken thuis, straten zijn leeg, ziekenhuizen vol. Het dagelijkse leven staat volledig in het teken van het coronavirus. Yanaika biedt een lichte, soms serieuze maar ook relativerende blik op de huidige situatie. Ze begon met elke dag een gedicht, vervolgens elke week. Rijmende steun voor kinderen, ouders en iedereen die wel een beetje herkenning kan gebruiken.

Yanaika Zomer is schrijfster, journalist, dichteres en recent uitgeroepen tot de nieuwe stadsdichter van Den Helder. Je vindt haar woorden in tijdschriften, dichtbundels, en zelfs op het dak van een boot: het gedicht ‘Reis’ dat ze voor UNICEF schreef was in april 2020 op het dak van de Salonboot de Tromp in Delft te bewonderen. Daarna hing het gedicht onder andere aan een gevel op De Markt en bij het Reinier de Graaf ziekenhuis. Haar website: www.tekstbureaudeschrijfmachine.nl

    Houd Afstand !
   Anderhalve meter,
dat is beter,
wordt gezegd.
Het Jeugdjournaal had uitgelegd
waarvoor.
Het voetbal gaat niet door
en je feestje wordt verplaatst.
Je kunt wel op de grote schommel,
maar niemand mag ernaast.
Want anderhalve meter,
dat is beter,
wordt gezegd.
Je snapt wel dat het nodig is,
maar eigenlijk niet echt.

=============================================================================================

Wist u dat… 

*   de SENIORENCLUB (S.S.A.A.) een plaatselijke stichting is die open staat voor alle senioren in de regio Alblasserdam, 
     ongeacht hun gezindte?

*   wij elke 3e woensdag van de maand een contactmiddag houden in  Cultureel Centrum Landvast? Aanvang 14.00 uur.

*   wij elke maand proberen een afwisselend onderwerp/thema te  presenteren?

*   dit van alles kan zijn: een muziek- of dansmiddag, een boeiende lezing, een demonstratie, een film of diapresentatie?

*   u in de pauze een kopje koffie of thee aangeboden krijgt?

*   wij na afloop van deze middag meestal een gezellige bingo spelen?      (vier ronden voor € 2,50 per plankje en een superprijs
     voor het planknummer)?

Ook organiseren wij de volgende activiteiten:

Dinsdagmiddag 13.30 uur: kaartclub ‘HARTEN VROUW’ (Groene Zoom)

Woensdagmiddag 13.30 uur: sjoelen in de GROENE ZOOM

Vrijdagmiddag 13.30 uur: hobbyclub ‘DE VLIJTIGE HANDJES’ (Landvast)

U begrijpt dat deze activiteiten alleen kunnen plaats vinden als de Covid 19-maatregelen weer voorbij zijn.Bovendien krijgt u via ons korting bij een aantal grote zorgverzekeraars alsook korting bij diverse plaatselijke winkeliers.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10 x per jaar. Het recente en meest actuele nieuws kunt u ook vinden op onze website:

ww.seniorenclub-alblasserdam.nl

 

Kortingen bij de middenstand

Wij hebben een aantal bedrijven bereid gevonden om korting te verlenen (op vertoon van de SSAA ledenpas).

Saskia Jongeneel, pedicure, kapster (ook voor permanenten) Tooropstraat 19, tel: 078-6913851,   
             info@feetpleasure.nl                                                                10 %

Reiki- en Massagepraktijk “YUAN”, Oude Lijnbaan 9
            tel: 078-6913480,  yuanreiki@live.nl                                         10 %         

Marian Hogendoorn, huidverzorging, Klaproosstraat 2 
            tel: 078-6914078, huidtherapie@marianhogendoorn.nl        10 %

Thuisin Makado, wooninspiratie, Makadocenter 54
            tel: 078-6915028, info@decohomemakado.nl                          10 %

Care Speciaal, mammacare/haarwerken, Newtonweg 16
            tel: 06-14118765, info@carespeciaal.nl                                     15 %

Steakhouse Montana, shoarma, pizzeria, Van Eesterensingel 123
            tel: 078-6934625                                                                              5 %

‘t Koperdraadje, wol en katoen, Scheldeplein 15
            tel: 078-6930333, info@koperdraadje.nl                                     5 %

 

 

 

Reacties zijn gesloten.