Nieuwsbrief

 

De Nieuwsbrief nr. 5 is uit.
(oktober 2020)

 

 

Alblasserdam:                   een dijk van een dorp!

                                      
Bestuur                                       

 Voorzitter                  : dhr. J.M. Seelbach                          6913480       
                                          voorzitterssaa@hotmail.com

Secretaris/ledenadministratie/website:
                                         dhr. J. Radstake                              6930711
                                         secretaris@seniorenclub-alblasserdam.nl

Penningmeester   : dhr. M. den Boer                                6916120  
                                       boer1201@zonnet.nl

Algemene bestuursleden:
Distributie nieuwsblad: mw. W.J.M v. Hoeckel                6914690
Kaart- en hobbyclub :  mw. C. Klootwijk                            8508909
Activiteiten                  :  mw. T. Velthuis                     06 29 218 083
Algemene Zaken       :  dhr. P. Dijkema                                 6914115

Lief- en Leed              :  s.v.p. melden bij het BESTUUR

 Postadres: Frans Halslaan 31, 2951 PD Alblasserdam

 Redactie                     :  mw. M. Seelbach                           6913480 
                                           jaap-miep@live.nl               
Sjoelclub                     :  mw. C. van der Linde                  6916703
                                           h.vanderlinde@kpnplanet.nl        

 Kamer van Koophandel: nr. 56170122

Wordt ook donateur van de S.S.A.A. door een inschrijfformulier ingevuld in te leveren en een jaarlijkse donatie van € 30, – (partner € 15, -) te storten op onze rekening bij de RABO bank nr.:

NL33 RABO 0172 4298 62      t.n.v. SSAA Alblasserdam    

Website:     www.seniorenclub-alblasserdam.nl

Van de Voorzitter   

We hebben de eerste contactmiddag georganiseerd na zowel de zomervakantie als de lock down. Ik had u in de vorige Nieuwsbrief gevraagd om zich op te geven voor deze middag omdat wij, als bestuur, niet konden inschatten hoe graag u dat weer wilde en of u durfde te komen. Het aantal aangemelde donateurs -om er bij te zijn op die middag van 16 september- bedroeg slechts vijftien personen, waarvan twee donateurs er achteraf toch niet waren en een donateur wel, die zich later had opgegeven. Dat bracht het totaal op 14 donateurs. Voor ons een duidelijk signaal dat u vooralsnog even “een pas op de plaats wilt maken”, reden waarom we hebben moeten besluiten de contactmiddagen voorlopig tot en met december te annuleren.

Zeker gezien het toenemend aantal besmettingen, ook in ons dorp. Met een zo kleine groep is het financieel ook niet verantwoord om artiesten etc. in te huren en zaalhuur te betalen.

De middag was overigens heel genoeglijk. We zaten in de grote zaal beneden in prachtige fauteuils met natuurlijk wel op gepaste afstand van elkaar. Dat maakt het helaas ook wat minder gezellig, maar toch we waren niet ontevreden. De mensen van Landvast hadden zich, zoals gewoonlijk, weer ingespannen om het ons zo plezierig mogelijk te maken, dank daarvoor.

De heer Van der Rhee hield een lezing met als titel “Water, vriend of vijand”. En natuurlijk eindigde de middag met de Bingo met als slot een prachtige “plankprijs” verzorgd door Jo v.d. Hoek, uiteraard gelardeerd met een gedicht van haar.

Tijdens de bestuursvergadering hebben we besloten om de contributie­bedragen, in verband met de noodgedwongen onregelmatige activiteiten in dit jaar, voor 2021 te verlagen.

De contributie wordt voor 2021 slechts € 20,– voor een alleenstaande, een partner betaalt €10,–.

Wilt u zo vriendelijk zijn om uw contributiebedrag (dus € 20,00 voor alleenstaanden en  €30,00 voor 2-persoonsgezinnen) vóór 1 januari 2021 over te maken op bankrekening nummer:

 NL33 RABO 0172 4298 62 t.n.v. SSAA Alblasserdam.


We hopen in 2021 gedurende het gehele jaar weer van alles voor u te mogen en kunnen organiseren.

Deze week moesten we in de krant lezen dat de verbetering van het pad bij de Nedersassen niet doorgaat en er slechts aan de bovenzijde van het pad een kleine aanpassing komt waardoor het gebruiksvriendelijker kan worden ingericht zodat er geen onnodige bochten meer hoeven te worden gemaakt. De leuze van het college is “doe het goed of doe het niet”.

Op ons (PCOB en SSAA) verzoek om een lift, is vanuit de gemeente in de plaats hiervan de mogelijkheid van een zig-zag-pad aangeboden, waar we samen met ambtenaren en vertegenwoordigers van de adviesraad Sociaal Domein over hebben gepraat en de nodige wijzigingen hebben aanbracht. Je mag er dan toch vanuit gaan dat er door de Gemeente een reële mogelijkheid wordt aangeboden en niet dat men pas daarna tot de ontdekking moet komen dat het grond-technisch niet mogelijk is om dit zigzag pad te realiseren, anders dan met veel te hoge kosten. Je moet nu vaststellen dat het alternatief dat
ons geboden werd, geen alternatief.

   

Hierdoor blijft er niets over van de mogelijkheid om onder andere de Rederij beter bereikbaar te maken voor senioren en minder-validen. Nogal teleurstellend!

Inmiddels hebben we een uitnodiging gekregen voor een gesprek met wethouder Kraijo. Wordt vervolgd!!

Jaap Seelbach

Coronanieuws

Ouderen lijken zichzelf te beschermen tegen het oplopen van het coronavirus. Uit onderzoek van het LUMC in Leiden blijkt dat ze nog steeds weinig mensen in de buurt laten komen, in tegenstelling tot jongeren. Dit kan een verklaring zijn voor het relatief lage aantal ziekenhuis- en ic-opnames.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) baseren zich op waarnemingen uit de Covid Radar. Via die app vullen wekelijks enkele tienduizenden mensen een lijst in met vragen over gedrag en gezondheid. Deelnemers moeten ook aangeven hoeveel mensen ze op een bepaalde dag binnen 1,5 meter afstand hebben gezien. Tijdens de intelligente lockdown lag dat aantal voor het gros van de Nederlanders – jong en oud – erg laag. Daarna liep het echter uiteen. Bij werkenden steeg het aantal contacten binnen 1,5 meter tot ongeveer acht per persoon per dag deze zomer.

Voor senioren ligt dat veel lager, zo rond de twee of drie. Vooral zeventigers en tachtigers onderscheiden zich qua gedrag van de andere Nederlanders, zien ze in Leiden. Het aantal contacten dat zij hebben, blijft bovendien relatief stabiel. Bij jongere mensen liep het aantal contacten met elke versoepeling van het kabinet juist verder op, stelt Mattijs Numans, hoogleraar Huisartsge­neeskunde bij het LUMC. Bij ouderen is amper een verandering waar te nemen. Ze gaan wel meer doen, maar dat vertaalt zich niet in minder afstand houden.

Een aantal leden van het Outbreak Management Team (OMT) riep op tot een betere bescherming van ouderen, mocht Nederland worden getroffen door een tweede golf van het coronavirus. Ze pleitten voor het creëren van ‘sociale bubbels’: iedere kwetsbare oudere zou nog maar contact moeten hebben met een beperkt aantal mensen.

De cijfers van het LUMC suggereren echter dat de ouderen die bubbels voor zichzelf al creëren, mogelijk in overleg met hun omgeving. Ook de besmettingscijfers van het RIVM lijken daarop te wijzen. Slechts 9 procent van de positieve tests wordt momenteel bij 60-plussers vastgesteld, terwijl zij een kwart van de bevolking vormen. Twintigers en dertigers nemen ruim de helft voor hun rekening. Gevolg is dat ook het aantal ziekenhuisopnamen nog steeds laag is: jongeren hebben minder vaak ernstige complicaties als gevolg van corona.

Willemientjes Kruidenweetjes

 Onverwachte huismiddeltjes-EHBO uit uw eigen keuken (1e deel)!

   U staat er versteld van wat voor mogelijkheden voor huismiddeltjes er zijn met uw gewone kookkruiden en spullen die toch al in de meeste keukens liggen. Dit lijstje is bedoeld als EHBO uit uw keukenkastje op momenten dat er niet direct een arts te bereiken is en voor kwaaltjes of ongemakken, die niet direct levensbedreigend zijn. Ga met ernstige pijn of wonden altijd professionele hulp halen.

 Kaneel bij pijn
In China al eeuwenlang een beproefd middel: een mespuntje kaneel in een glas water of melk roeren en opdrinken met kleine slokjes.

Kurkuma of geelwortelpoeder
Helpt bij een verkoudheid om gemakkelijker te kunnen ademen, kan ook met kerriepoeder omdat dit voor het grootste deel uit geelwortel bestaat. Een klein mespuntje kurkuma in een glas water oplossen en leegdrinken.

Havermout
Een eetlepel havermout opkauwen helpt tegen maagzuur. In een washandje gebonden en onder de badkraan het water er overheen laten lopen, geeft een heerlijk verzachtend bad.

Lijnzaad
Een theelepel lijnzaad door de yoghurt roeren helpt bij verstopping.

Zout water
Een mespuntje zout in kokend water; deze oplossing na afkoeling opsnuiven helpt bij neusverkoudheid. Dit water kun je ook gebruiken om in je oren te druppelen als ze verstopt zitten.

Salie
Tegen overmatig zweten, om mee te gorgelen bij keelpijn, en tegen aften in je mond. 

Gember
Op een stukje gember kauwen tegen wagenziekte.           

Pepermunt
Voor verkoelende drank bij koorts.

Aardappelkookwater
Helpt bij maagpijn.

Rijstkookwater
Helpt bij diarree.

Een klontje suiker
Opzuigen als je de hik hebt.

Geraspte appel
Met kaneel en suiker bij diarree .

Rauwe aardappel
Over de huid wrijven bij heftige jeuk, telkens een nieuw schijfje afsnijden om het sap optimaal te gebruiken.

Tandenpoetsen
Met zout als de tandpasta even op is.

Sap en schijfjes komkommer
Tegen zonnebrand.

Azijn
Verdund tegen zonnebrand, voorzichtig deppen. Helpt ook bij wespensteken.

Stukje chocolade
Is een lekkere oppepper als je even een dip hebt.

Appels
Eten als je verstopt zit.

Corona en vitamine D

  De rol van vitamine D bij coronavirusinfecties wordt met de dag belangrijker!
Onderzoekers van de Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust en de University of East Anglia analyseerden de gemiddelde vitamine D-spiegel voor 20 Europese landen, evenals gegevens over het sterftecijfer veroorzaakt door
COVID-19.
De studie omvatte vitamine D-metingen bij vele duizenden mensen.
Uit een nieuwe studie bleek dat de vitamine D-spiegel zorgwekkend laag is bij de oudere bevolking, met name in Spanje, Italië en Zwitserland. Deze landen kenden ook de hoogste sterftecijfers als gevolg van Corona Covid-19. De meest kwetsbare bevolkingsgroep voor COVID-19 is ook de groep met het grootste tekort aan vitamine D’, concluderen de onderzoekers in hun voorlopige rapport.
Daarom wordt extra vitamine D-inname geadviseerd als bescherming tegen SARS-CoV-2-infectie.
Het blijft onbekend waarom vitamine D bescherming kan bieden tegen infectie door het coronavirus SARS-CoV-2 en de daaropvolgende ontwikkeling van COVID-19.

Vitamine D en eerdere studies

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die van nature in een beperkt aantal voedingsmiddelen voorkomt en is ook verkrijgbaar is als voedingssupplement. Vitamine D wordt ook geproduceerd wanneer ultraviolette stralen van het zonlicht op je huid komen. Daarom wordt vooral extra inname in herfst en winter vaak aanbevolen.
Eerder bevestigde een meta-analyse uit 2017 van 25 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met meer dan 11.000 deelnemers dat vitamine D-suppletie acute luchtweginfecties kan voorkomen.
Het is zeer waarschijnlijk dat vitamine D ook een beschermende rol speelt bij Sars-CoV-2-infecties.
De meeste mensen weten dat vitamine D essentieel is voor de gezondheid van botten en spieren. Uit deze 2017 studie is ook gebleken dat het  lichaam helpt bij het bestrijden van acute luchtweginfecties, die jaarlijks wereldwijd verantwoordelijk zijn voor miljoenen sterfgevallen.
Concluderend vonden de onderzoekers significante relaties tussen vitamine D-spiegels en het aantal gevallen van COVID-19 en vooral  het aantal doden veroorzaakt door deze infectie. De meest kwetsbare bevolkingsgroep voor COVID-19 is ook degene met het grootste tekort aan vitamine D. Van vitamine D is al aangetoond dat het beschermt tegen acute luchtweginfecties en het is veilig gebleken.

De meeste volwassenen hebben ongeveer 600 IE (internationale eenheden) vitamine D per dag nodig, terwijl ouderen (ouder dan 70 jaar) wordt geadviseerd om 800 IE per dag in te nemen. (800 IE = 20 μg)
We krijgen onze vitamine D niet alleen van wat we eten, maar ook van ons eigen lichaam wanneer het in contact komt met zonlicht.
Een goed vitamine D-rijk dieet kan melk en andere zuivelproducten, sinaasappelsap, ontbijtgranen, sardines en andere visproducten bevatten die een hoog gehalte aan vitamine D bevatten.
Aangezien de meeste landen over de hele wereld nu in lock down zijn, zitten mensen vaker thuis. Daarbij wordt de blootstelling aan zonlicht tot een minimum beperkt. Daarom moeten mensen van alle leeftijden vitamine D aanvullen, vooral ouderen.

Lief en Leed

In de vorige Nieuwsbrief stond een storende fout. Hoewel de Nieuwsbrief door drie bestuursleden wordt nagekeken voor hij naar de drukker gaat, zagen we kans om de naam van Gré Keus toch te verbasteren naar Gré Kuis. Onze welgemeende excuses daarvoor. Waar we wel blij mee zijn is dat Gré, na haar knieoperatie weer thuis is en het bewonderenswaardig goed gaat.

Wij feliciteren alle donateurs die jarig zijn geweest en die in de komende maanden jarig zijn van harte.

 Een fijne dag toegewenst en blijf vooral gezond!

Negen tips tegen “babbelaars” (nee, niet deze!) 

U wilt tot op hoge leeftijd zelfstandig blijven wonen. En contact met uw omgeving blijven houden. Dat kan vaak uitstekend, maar u moet wel voorkomen dat u slachtoffer wordt van oplichters die bij u aanbellen. Daarom leren we u babbeltrucs te herkennen en geven we u tips om geen babbeltrucslachtoffer te worden. Doe er uw voordeel mee, zodat ook u veilig uw deur open kunt doen voor mensen die bij u aanbellen.

Onderzoek toont aan dat vooral ouderen slachtoffer van deze oplichtings­praktijken werden. In de eerste plaats speelt de fysieke gesteldheid een rol. Ouderen zijn doorgaans minder sterk dan de vaak jongere oplichters. Ouderen zullen een overvaller minder snel achterna rennen wanneer deze op de vlucht slaat. Ook speelt eenzaamheid een rol. Veel ouderen wonen alleen, kunnen niet even overleggen met iemand anders, wanneer zij twijfelen aan de betrouw­baarheid van een verhaal. Ook zijn zij volgens de onderzoeker opgegroeid met het idee dat mensen aan de deur te vertrouwen zijn. Zij zijn servicegericht en willen graag een ander helpen. Ouderen doen overdag de deur meestal open. En dat is het moment waarop de babbeltrucs meestal plaatsvinden.

De oplichter is er altijd op uit iets te bemachtigen. Daarvoor moet hij wel eerst weten waar u uw portemonnee bewaart of hij moet de kans krijgen in uw woonkamer of andere delen van de woning rond te kijken. En daarvoor heeft hij zijn verhaaltje klaar. Een verhaaltje met een vraag waarop het vaak lastig is om ‘nee’ te zeggen. De ‘babbelaars’ nemen vaak een van de volgende gedaanten aan (en kunnen uiteraard ook van het vrouwelijk geslacht zijn).
De bezorger (van bloemen, pizza’s, pakjes) zal niet alleen iets overhandigen, maar u ook een vraag stellen waardoor hij binnen kan komen. Bijvoorbeeld dat iets digitaal ondertekend moet worden, maar dat het apparaatje dat daarvoor gebruikt moet worden nu net even leeg is. Hij vraagt of hij even binnen mag komen om het stopcontact te gebruiken.
De professional komt namens een organisatie, zoals het energiebedrijf, de woningcorporatie, de zorgorganisatie of zelfs de politie. De echte mede­werkers van deze organisaties zullen hun komst vaak aankondigen met een brief. Heeft u geen brief ontvangen, dan moet u op uw hoede zijn. U kunt in ieder geval naar hun legitimatie vragen. Verder kunt u natuurlijk nagaan of deze mensen bedrijfskleding dragen, maar daar zullen ook de oplichters rekening mee houden. Iemand met een vage band, van “de buurtvereniging” bijvoorbeeld, of iemand die in de buurt wil komen wonen en informatie over de buurt zoekt. Juist vanwege die vage band zult u niet snel de deur dicht doen. Een onbekende, die het puur moet hebben van een meelijwekkende verhaal!
Zo proberen sommige oplichters u uit huis te lokken om bijvoorbeeld naar ‘iets’ bij u op het dak te gaan kijken. Een maatje van de oplichter maakt dan gebruik van de gelegenheid om uw woning binnen te glippen en zijn slag te slaan.
De volgende tips kunnen u helpen om geen slachtoffer van een babbeltruc te worden.

Ga niet zo in de kamer zitten dat iedereen u van buiten kan zien (en de rolstoel en/of rollator). Zet ook geen waardevolle spullen in het zicht.
Wordt u iets gevraagd waardoor een onbekende toegang tot uw woning krijgt, wees dan op uw hoede. Spreek als het kan mensen concreet aan die u kunnen helpen die bijvoorbeeld langslopen. Realiseert u zich dat u te allen tijde vrij bent om te zeggen dat het bezoek u nu helemaal niet uitkomt, of omdat u geen belangstelling heeft om op de gestelde vraag in te gaan.
Vaak komen mensen aan de deur om geld vragen. Denk alleen maar aan de collectes. Zorg ervoor dat u voor dit doel wat geld in de gang heeft liggen, zodat u niet naar binnen hoeft om uw portemonnee te halen. Zorg ervoor dat er geen interessante spullen in de gang heeft liggen, zoals autosleutels, portemonnees in jaszakken, etc..
Wanneer u besluit toch even de woonkamer in te gaan om iets te halen, doe dan gerust de voordeur even dicht. Zeg daar eventueel bij dat u bang bent dat de hond anders wegloopt.

Installeer eventueel een kierstandhouder of deurspion. Een digitale deurspion maakt een foto of filmpje van degene die voor de deur staat. Deze zijn van buitenaf goed als zodanig herkenbaar. De overvaller zal deze herkennen en waarschijnlijk niet eens bij u aanbellen. Gebruik bij twijfel uw personenalarm.

Het kan gebeuren dat u zich pas de ernst van de situatie realiseert wanneer het kwaad al geschied is. Het advies is dan om rustig te blijven, een signalement te noteren en zo spoedig mogelijk 112 te bellen en aangifte te doen. In tussentijd kunt u beter niets in de woning aanraken, om eventuele sporen intact te laten. Helaas wordt er volgens de politie te weinig aangifte gedaan, omdat mensen die zijn opgelicht zich vaak onterecht dom voelen.

Bron: Seniorweb

Wie dan wel?

Als wij niet meer geloven dat het kan                                       
Wie dan wel?
Als wij niet meer vertrouwen op houden van
Wie dan wel?

Als wij niet meer proberen
Om van fouten wat te leren
Als wij ’t getij niet keren
Wie dan wel?

Als wij niet meer zeggen hoe het moet
Wie dan wel?
Als wij niet meer weten wat er toe doet
Wie dan wel?
Als wij er niet in slagen
De ideeën aan te dragen
Voor een kans op betere dagen
Wie dan wel?

Als wij niet meer geloven dat het kan
Wie dan wel?
Als wij er niet mee komen, met een plan
Wie dan wel?
Als wij er niet voor zorgen
Dat de toekomst is geborgen
Voor de kinderen van morgen
Wie dan wel?
Als wij onszelf niet dwingen
Een gat in de lucht te zingen
Waar zij in kunnen springen
Wie dan wel?

Paul van Vliet

Agenda

Helaas zijn er –als gevolg van de Corona-maatregelen- voorlopig tot en met december
geen andere activiteiten, anders dan alleen de hobbyclub op vrijdagmiddag.

===================================================

Wist u dat…  

*   de SENIORENCLUB (S.S.A.A.) een plaatselijke stichting is die open  staat voor alle senioren in de regio Alblasserdam,       ongeacht hun  gezindte?

*   wij elke 3e woensdag van de maand een contactmiddag houden in  Cultureel Centrum Landvast? Aanvang 14.00 uur.

*   wij elke maand proberen een afwisselend onderwerp/thema te  presenteren?

*   dit van alles kan zijn: een muziek- of dansmiddag, een boeiende lezing, een demonstratie, een film of diapresentatie?

*   u in de pauze een kopje koffie of thee aangeboden krijgt?

*   wij na afloop van deze middag meestal een gezellige bingo spelen? (vier ronden voor € 2,50 per plankje en een   
     superprijs  voor het planknummer)?

Ook organiseren wij de volgende activiteiten:

Dinsdagmiddag 13.30 uur: kaartclub ‘HARTEN VROUW’ (Groene Zoom)

Woensdagmiddag 13.30 uur: sjoelen in de GROENE ZOOM

Vrijdagmiddag 13.30 uur: hobbyclub ‘DE VLIJTIGE HANDJES’ (Landvast)

Bovendien krijgt u via ons korting bij een aantal grote zorgverzekeraars alsook korting bij diverse plaatselijke winkeliers.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10 x per jaar. Het recente en meest actuele nieuws kunt u ook vinden op onze website:

www.seniorenclub-alblasserdam.nl

 

Kortingen bij de middenstand

Wij hebben een aantal bedrijven bereid gevonden om korting te verlenen (op vertoon van de SSAA ledenpas).

Saskia Jongeneel, pedicure, kapster (ook voor permanenten) Tooropstraat 19,
               tel: 078-6913851,  info@feetpleasure,nl           1 0 %

Reiki- en Massagepraktijk “YUAN”, Oude Lijnbaan 9
            tel: 078-6913480,  yuanreiki@live.nl                        10 %

Marian Hogendoorn, huidverzorging, Klaproosstraat 2 
            tel: 078-6914078, huidtherapie@marianhogendoorn.nl       10 %

Thuis in Makado, wooninspiratie, Makadocenter 54
            tel: 078-6915028, info@decohomemakado.nl                      10 %

Care Speciaal, mammacare/haarwerken, Newtonweg 16
            tel: 06-14118765, info@carespeciaal.nl                                15 %

Steakhouse Montana, shoarma, pizzeria, Van Eesterensingel 123
            tel: 078-6934625                                                                      5 %

‘t Koperdraadje, wol en katoen, Scheldeplein 15
            tel: 078-6930333, info@koperdraadje.nl                             5 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.