Nieuwsbrief

Door het Corona-virus is de uitgifte van de Nieuwsbrief van april NIET mogelijk. Waarvoor onze excuses. 

Ook in mei zult u het nog zonder het maandelijkse nieuws van de Seniorenclub moeten stellen. 

Ook komen in de komende twee maanden de contactmiddagen te vervallen en gaan de hobby-, sjoel- en kaartclub niet door. 

Het bestuur van de Seniorenclub wenst u allen veel sterkte om de komende tijd gezond door te komen. 

De Nieuwsbrief nr. 2 is uit.
(maart 2020)

 

 

Alblasserdam:                   een dijk van een dorp!

                                      
Bestuur                                       

 Voorzitter                  : dhr. J.M. Seelbach                          6913480       
                                          voorzitterssaa@hotmail.com

Secretaris/ledenadministratie/website:
                                         dhr. J. Radstake                              6930711
                                         secretaris@seniorenclub-alblasserdam.nl

Penningmeester   : dhr. M. den Boer                                6916120  
                                       boer1201@zonnet.nl

Algemene bestuursleden:
Distributie nieuwsblad: mw. W.J.M v. Hoeckel                6914690
Kaart- en hobbyclub :  mw. C. Klootwijk                            8508909
Activiteiten                  :  mw. T. Velthuis                     06 29 218 083
Algemene Zaken       :  dhr. P. Dijkema                                 6914115

Lief- en Leed              :  s.v.p. melden bij het BESTUUR

 Postadres: Frans Halslaan 31, 2951 PD Alblasserdam

 Redactie                     :  mw. M. Seelbach                           6913480 
                                           jaap-miep@live.nl               
Sjoelclub                     :  mw. C. van der Linde                  6916703
                                           h.vanderlinde@kpnplanet.nl        

 Kamer van Koophandel: nr. 56170122

Wordt ook donateur van de S.S.A.A. door een inschrijfformulier ingevuld in te leveren en een jaarlijkse donatie van € 30, – (partner € 15, -) te storten op onze rekening bij de RABO bank nr.:

NL33 RABO 0172 4298 62      t.n.v. SSAA Alblasserdam    

Website:     www.seniorenclub-alblasserdam.nl

Van de Voorzitter   

Op dinsdagavond 28 januari was ik op de herdenkings­bijeenkomst voor de Holocaustslachtoffers in ons dorp. Van 28 januari tot 2 februari was het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het water in de Polderstraat, tussen het oorlogsmonument en restaurant Le Barrage. Levenslicht maakt deel uit van een landelijk project waaraan meer dan 150 gemeenten in ons land deelnemen. Stenen zijn een belangrijke herdenkingstraditie in de Joodse en Sinti-cultuur. Kunstenaar Daan Roose­gaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt voor een kunstwerk van 104.000 lichtgevende stenen, die symbool staan voor de slachtoffers uit Nederland. De stenen zijn verdeeld over de diverse gemeenten. Na een toespraak van onze burgemeester en het voorlezen van een gedicht door wethouder Zandvliet werd de verlichting in werking gesteld van de 600 stenen, die oplichten en weer doven als levenslicht.

Op 10 februari organiseerde de burgemeester een bijeenkomst voor de voor­zitters en directeuren van verenigingen en bedrijven in ons dorp. Het onder­werp ging over de kansen en mogelijkheden voor een succesvolle viering van 75 jaar bevrijding in Alblasserdam. Het uitgangspunt was: we hebben geen (recente) traditie in het vieren van Bevrijdingsdag. Laten we er dit jaar door een gezamenlijke inspanning een passende feestdag van maken. Onze vrijheid verdient het om gevierd te worden. De burgemeester lanceerde een plan om in de periode 4 mei tot 11 mei (datum van het bombardement op Alblasserdam in 1940) te herdenken en stil te staan bij de bevrijding. Gevraagd werd of het mogelijk was om met elkaar deze week een invulling te geven.               

Samen met de mannen van de PCOB was ik op bezoek bij het bedrijf TTA (Tuin Technisch Atelier) in Bleskensgraaf. Ik was verbaasd dat daar zo’n prachtig, internationaal bedrijf was dat zich o.a. toelegt op het maken van zonnepanelen, robots en machines die automatisch plantjes, groenten en fruit sorteren en inpakken. Geweldig om te zien, een robot die over de betonvloer rijdt en vandaar zijn informatie krijgt en dan, als een vorkheftruc in het klein zijn vrachtje ophaalt en verplaatst. En het wordt daar allemaal gemaakt. Ik snap daar niets van, ben zelf atechnisch, heb nog moeite om de dop van de fietsbel er fatsoenlijk op te schroeven, maar ik heb ervan genoten. Ik ben dan wel een beetje chauvinistisch, het gebeurt toch allemaal gewoon bij ons in de polder, geweldig.

In verband met de maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het Corona-virus gaat de geplande contactmiddag op 18 maart 2020 NIET door!!!!!

Jaap Seelbach

Vrijwilligers

Niemand is te oud voor vrijwilligerswerk!
Er zijn in Nederland miljoenen mensen die vrijwilligerswerk doen. Onder andere bij de sportvereniging, op school of in de zorg. Heel belangrijk werk, want zonder deze vrijwilligers zouden veel organisaties niet kunnen bestaan.
Niemand is te oud voor vrijwilligerswerk, daar was een discussie over in het land. Het moet bij een vaste baan of vrijwilligerswerk niet over iemands leeftijd gaan, maar over hoe hij of zij functioneert.
De Seniorenclub Alblasserdam heeft veel actieve vrijwilligers en daar zijn we enorm trots op. Met elkaar ondersteunen wij onze donateurs. Daarbij heeft iedereen zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Of iemand zijn werk goed doet, heeft niets met leeftijd te maken. Wij hebben vrijwilligers van boven de 90 jaar, die het nog geweldig doen.
We moeten vrijwilligers in Nederland over het algemeen meer waarderen. Want zij verzetten heel veel werk, zonder dat ze daar een vergoeding voor krijgen. Het is toch fantastisch dat mensen als vrijwilligers een bijdrage willen leveren? Waarom zou je daar te oud voor zijn? Bovendien vragen sommige banen als vrijwilliger, zoals in een museum, juist om mensen die wat ouder zijn. Zij kunnen immers vanuit hun ervaring, deskundigheid, de mooiste verhalen vertellen. Ik zou musea dan ook adviseren om juist ouderen als vrijwilliger in te zetten.”

In dit kader vragen wij u het volgende:

Organisatie contactmiddagen.
Jarenlang werden de contactmiddagen georganiseerd door Tonnie Velthuis. Helaas is het om gezondheidsredenen voor Tonnie niet meer mogelijk om deze taak te vervullen. Afgelopen jaar heeft Jan Radstake die taak, naast zijn andere vele werk voor de SSAA, op zich genomen in de hoop op de terugkeer van Tonnie.
Maar helaas! Om Jan te ontlasten zijn we op zoek naar  iemand die de organisatie zou kunnen en willen overnemen. Het werk bestaat vooral uit het opzoeken en contracteren van sprekers, koren, orkesten en organisaties voor optredens binnen een bepaald budget en vaststaande data, afspraken maken en hen begeleiden tijdens de middag. De rest van de middagen wordt ingevuld door de bingo’s en loterijen, maar dat behoort niet tot de taken. Lijkt het u wat en bent u bereid u in te zetten voor onze club dan kunt u dat laten weten aan de voorzitter of de secretaris.

Willemientjes Kruidenweetjes

In een oude Spiegelbeeld (magazine) van maart 2015, kwam ik dit interessante artikel tegen, geschreven door Jugler Zwaan, dat ik u niet wil onthouden. Deze negen voedingsmiddelen die iedereen kent, zouden helpen bij een ontgiftende voorjaarskuur!
Ons lichaam is van nature zo gebouwd dat het zichzelf kan ontgiften. Elke dag verwijderen en neutraliseren we in ons lichaam giftige stoffen via onze darmen, nieren, longen, lymfebanen en huid. Echter in de hedendaagse tijd draaien deze organen overuren vanwege de constante toestroom van giftige stoffen door luchtvervuiling, dierlijke producten en bewerkte voedingsmiddelen die ons lichaam bereiken.
Gelukkig heeft Moeder Natuur het perfecte tegengif !

Hieronder worden 9 krachtige, ontgiftende voedingsmiddelen genoemd die het natuurlijke reinigingssysteem van ons lichaam ondersteunen en je hoeft er geen sap van te maken om de voordelen te ervaren. Je hebt baat bij de voordelen door de volgende voedingsmiddelen meer in je dieet op te nemen:

Bloemkool
Deze antioxidantrijke, kruisbloemige groente ondersteunt het natuurlijk reinigingssysteem van ons lichaam en heeft een ontstekingsremmend effect.

 

Broccoli
Ook dit is een sterke ontgifter. Broccoli neutraliseert en verwijdert giftige stoffen en geeft ons tevens een gezonde dosis aan vitaminen.

Linzen
Deze vezelrijke groente ondersteunt de eliminatie van giftige stoffen, helpt in het verlagen van de cholesterol, balanceert het suikergehalte in het bloed en verhoogt je energieniveau.

Raapstelen
Dit is een krachtige ontgifter. Daarnaast zou deze kruisbloemige groente ook helpen om vele typen van kanker te voorkomen en is het geweldig voor het verminderen van ontsteking.

Grapefruit
Dit vezelrijk, zoet en pittig fruit helpt de cholesterol te verlagen, voorkomt nierstenen en ondersteunt het verteringsstelsel.

Haver
Bevat in hoge mate oplosbare als niet-oplosbare vezels. Haver zorgt voor een verzadigd gevoel en houd je spijsverteringsstelsel op gang

Komkommer
Deze vol met voedingsstoffen volgepropte groente, welke bestaat uit 95 % water, helpt het lichaam om toxische stoffen weg te spoelen en neutraliseert de zuren in het lichaam.


Zonnebloempitten
Deze zijn rijk aan selenium en vitamine E. Ze ondersteunen het vermogen van de lever om een breed scala aan potentieel schadelijke moleculen te ontgiften. Daarnaast helpen ze om de opbouw van cholesterol in het bloed en de bloedvaten te voorkomen.

Hennepzaad
Deze kleine voedingsrijke zaadjes zijn een uitstekende bron van omega 3 en 6 vetzuren. Het zijn makkelijk verteerbare, plantaardige eiwitten met een sterk ontstekingsremmend effect. Tevens ondersteunt het de eliminatie van giftige stoffen.

Andere krachtige ontgifters zijn: citroenen, uien, bladgroenten, kiemgroenten, tarwegras, alle soorten kolen, koriander, peterselie en knoflook.

De juiste zorg op de juiste plek

Alhoewel er al jaren over verpleeghuiszorg en de lange wachtlijsten wordt gesproken, is het thema helaas nog steeds actueel. In het Kamerdebat van 15 januari jl. bleek dat de wachtlijsten opnieuw langer in plaats van korter zijn. Uit onderzoek blijkt dat er elke dag gemiddeld 560 mensen in een ziekenhuisbed liggen, terwijl ze daar (medisch gezien) niet horen. Ze zouden moeten doorstromen naar een verpleeghuis, revalidatiecentrum of thuis geholpen moeten worden, maar verblijven langer in het ziekenhuis omdat elders geen plek is. Hierdoor kunnen mensen die direct medische zorg nodig hebben, niet opgenomen worden in het ziekenhuis.
Er staan inmiddels meer dan 18.000 mensen op die wachtlijsten. Dat komt door de vergrijzing en een oplopend tekort aan zorgmedewerkers. Aangezien het aantal ouderen met een zorgvraag de komende jaren sterk stijgt, moet er nu snel iets gebeuren! De oplossing ligt niet alleen in het realiseren van meer verpleeghuizen en verpleeghuis-plekken.
Op korte termijn moet het aantal eerstelijns bedden worden uitgebreid. Dit is een tijdelijke vorm van zorg. Hier kunnen mensen rustig herstellen. Dat is de beste oplossing voor mensen die nog niet naar huis kunnen maar geen zware medische zorg meer nodig hebben. Het is nu echter vaak moeilijk voor huisartsen en ziekenhuizen om zo’n eerstelijns bed te vinden. De beschikbaarheid en de doorstroom van eerstelijnsbedden is een groot probleem. Zorgverzekeraars zullen meer van deze bedden moeten  inkopen en moeten zorgen voor een goed overzicht van de beschikbaarheid ervan.
Op die manier kunnen mensen eerder weg uit het ziekenhuis en houden ze geen (duur) ziekenhuisbed bezet.
Mensen die wonen in een goed passende woning in een wijk met veel voorzieningen, doen minder snel een beroep op zorg. Op lange termijn moeten gemeenten verplicht investeren in geschikte woonvormen voor ouderen. Natuurlijk moeten mensen met complexe zorgvragen ook goed worden geholpen. Dat hoeft niet alleen in een verpleeghuis; veel mensen kunnen ook heel goed thuis geholpen worden. Dat laatste komt ook tegemoet aan de wens van veel ouderen zelf om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen; ook als ze zorg nodig hebben. Daarbij komt dat goed wonen met de juiste zorg en ondersteuning lagere zorgkosten geeft en een hogere kwaliteit van leven!

Lief en Leed

    In het ziekenhuis hebben gelegen:
Jo Buys, Peter Laman en Riet van Dooyeweerd.
Riet is inmiddels weer opgenomen in de Crabbenhof.

We wensen hen allen van harte beterschap!!

23/3 In de afgelopen week hebben we bericht ontvangen van het overlijden van mevr. S. Houmes. 
Door het Corona-virus heeft de begrafenis in zeer kleine familiekring plaats gevonden, hetgeen alles nog moeilijker maakt. 
We wensen de kinderen, kleinkinderen en verdere familie heel veel sterkte. 


Jo’s rubriek

19 februari, weer een contactmiddag voorbij.
Op bezoek hadden wij dit keer drie personen van DOC 11, die gaven ons een uitleg over oefentherapie. Zeer duidelijk zelfs. Maar als ik zo eens om mij heen kijk, het woord zegt het al: Seniorenclub. Och ja, een mens wordt ouder, dus allerlei gebreken komen voor de dag…..
Bukken, tillen, zitten, lopen, vallen en opstaan, dan met goede moed weer verder gaan.. Nisette Huisman, Mike Hogervorst en Aadje Faasen zijn voor veel mensen een ondersteuning. Helaas… het vallen van oudere mensen komt steeds meer voor!
Na deze uitleg kwam de secretaris met een spannend spel, nog voor de bingo. Even op andere gedachten komen en de pijntjes vergeten. Het was moeilijker dan wij dachten! Probeer maar eens uit gezegdes plaatsnamen te halen. Al met al gezellig met daarna de bingo.
Corrie heeft haar best gedaan, Jan is er snel doorheen gegaan.
De plankenprijs was grandioos. Moeilijk om steeds weer iets nieuws te verzinnen. Volgende maand dan zien wij wel weer.
Gezondheid tot de volgende keer.
U kunt ook blijven eten in een gezellige sfeer.
Laat het wel weten aan secretaris Jan, die weet er zeker meer van!

Jo v.d. Hoek

Mannenuitje 8 april a.s.

Door het Coronavirus is de excursie naar de verffabriek afgelast. 

Samen met de P.C.O.B. zijn we op 8 april met een kleine groep welkom in de verffabriek van Akzo Nobel in Groot Ammers. Met 10 personen vertrekken we vanaf de bibliotheek om 13.00 uur. De fabriek is te bereiken via de rijksweg en de provinciale weg richting Meerkerk. Bij de kruising van de provinciale weg Gorinchem-Groot Ammers slaan we af richting Groot Ammers-Schoonhoven. Net voor het pontveer  slaan we links af  en gaan we linksaf de dijk via de Ambachtsweg naar de verffabriek van Akzo Nobel en worden we ontvangen door een rondleider. Men zal ons naar verwachting eerst iets vertellen over Akzo Nobel en specifiek iets over het deel wat wij gaan zien.
Belangrijk om te weten is dat roken of open vuur verboden is op het terrein en dat fotograferen in de fabriek niet is toegestaan. Daarnaast wordt ons gewezen op veiligheidsmaatregelen, onder andere bij de groepsbegeleider blijven, die weet de nooduitgangen te vinden!!
Wij gaan naar verwachting  naar het onderdeel decoratieve muurverven. Deze verf wordt gemaakt van een aantal grondstoffen, deze zien we in het grondstoffenmagazijn. Van daar uit zien we het maken van muurverf in grote ketels en het mengen daarvan  met de bindmiddelen, pigmenten en vele hulpstoffen om daar met een supermixer een hoeveelheid verf van te maken.
Vervolgens, maar dat zien we niet, worden monsters genomen om te zien of de verf aan de gestelde eisen voldoet. Denk daarbij aan de kwaliteit, de glansgraad, de mate van dekking, de droogtijd en de verwerkbaarheid. Dit gebeurt in het toepassingslaboratorium.
Is de charge goedgekeurd volgt het vullen van de verf in blikken of emmers. Dit is een geautomatiseerd proces. Na het vullen volgt de opslag en het vervoer naar de klant/verwerker. Want verf is een halfproduct, de schilder maakt er zijn werk van om het op de juiste manier te verwerken om het mooiste resultaat te krijgen. Na de rondleiding is er ongetwijfeld een mogelijkheid om vragen te stellen.

De Vriendenboom

Ergens op de wereld staat de levensboom
Een sterke boom, de vriendenboom
Een die niet van zon en regen leeft
Maar van een beetje tederheid, vriendschap en genegenheid
Iets dat we langzaamaan vergeten

’t Is misschien een heel naïeve kinderdroom
Die boom van mij, de vriendenboom
Maar hij zou er moeten wezen
Overal waar mensen samen zijn, arm of rijk en groot of klein
Dat moest de hele wereld weten

Als je maar oprecht naar die boom wilt zoeken
Staat-ie heel dichtbij misschien, kun je ‘m uit je venster zien
Maar hij staat nergens in de boeken

Als je durft te leven zonder angst of schroom
Dan groeit-ie wel, de vriendenboom
En je zult het met me eens zijn, ’t allermooiste van de hele schepping
Is de vriendenboom

Als je maar oprecht naar die boom wilt zoeken
Hoef je niet zo ver te gaan, hij kan in je straatje staan
Maar hij staat nergens in de boeken

Als je durft te leven zonder angst of schroom
Dan groeit-ie wel, de vriendenboom
En je zult het met me eens zijn
’t Allermooiste van de hele schepping
Is de vriendenboom

Martine Bijl

Ingezonden

‘Tienduizenden lopen extraatje AOW mis’ (AD 14-11-2919).
Er is een uitkering (AIO) voor AOW’ers met een jongere partner, om aan een maandelijks minimum te komen. Veel AOW’ers vragen die AIO niet aan.
Mensen die voorheen in de bijstand zaten wel.
Volgend jaar komen mijn echtgenoot en ik ook onder het minimum. Mijn echtgenoot is dan, met 66 jaar en vier maanden, pensioen­gerechtigd. lk hoop dit in september 2021 te bereiken. Vanaf september 2020 bestaat ons inkomen dan een jaar lang uit AOW en wat pensioen, samen € 1089,34.
Wij kregen de tip om AIO aan te vragen. lk heb even op Mijn Overheid gekeken. Voor die aanvulling mag je geen vermogen hebben zoals een eigen huis. Wij hebben daarvoor 43 jaar hypotheek betaald! Verder mag je maximaal € 12.500 spaargeld hebben.
Dat lijkt veel, maar dit is amper genoeg voor een eventuele uitvaart.
De mensen die wél in aanmerking komen, hebben een huurhuis. Ze krijgen huurtoeslag en wat al niet meer. Mensen zoals wij, die altijd gewerkt hebben en zonder schuld werkloos werden, zijn nu de pineut. Daarom, minister Koolmees, vragen deze ouderen niet die aanvulling aan. Zij besteden hun spaarcentjes liever om maandelijks rond te komen, dan hun huis af te staan. Zij worden in feite gestraft omdat ze altijd hebben gewerkt, wat centjes hebben gespaard en hun hypotheek hebben afbetaald. Zo gaat het in Nederland. Als je werkt word je gestraft als je in de penarie komt. Degenen die aan de sociale tafel hebben gegeten, worden aan alle kanten geholpen.

Bah. Wij komen dat jaar wel door op onze spaarcentjes, maar anderen leven in stille armoede.

Pieternell Groenendaal, Oss

 

Nieuwe donateurs
Wij verwelkomen als nieuwe donateurs:
Mevr. J.G. Schoenmakers en mevr. M.M. van der Westen.
Wij hopen dat u zich bij “ons” thuis voelt!

Wij feliciteren alle donateurs die deze maand jarig zijn van harte.
Een fijne dag

 

Donderdag 12 maart Mantelzorgbijeenkomst

Thema: Gezonde levenswijze

Vanmorgen komt Anneke Lanser (wijkverpleegkundige) praten over het belang van een gezonde levenswijze. Ook kan zij de gezondheid ter plekke nakijken met een gezondheidscheck. De gezondheidscheck bestaat uit bloeddruk meten, cholesterol en suiker meten.
Als de waarden afwijkend zijn, kan zij adviezen geven. Het is een check om te kijken of er afwijkende waarden zijn, bijv. bij een te hoge cholesterolwaarde welke stappen je kunt ondernemen om de waarde omlaag te krijgen om risico’s te voorkomen.
U bent vanaf  09:45 uur van harte welkom in Landvast. De ontmoeting duurt tot 12:00 uur.

Agenda
18 maart 2020: 

In verband met de maatregelen die zijn genomen ter voorkoming van de spreiding van het Corona-virus gaat de geplande contactmiddag NIET door. 

Ook de geplande bijeenkomst op woensdag 15 april staat op losse schroeven. Na 6 april, al het landelijke crisisteam weer meer uitleg heeft gegeven, hopen we meer te weten. 

 

Dus geen notaris en geen etentje!!!!!

Wist u dat…  

*   de SENIORENCLUB (S.S.A.A.) een plaatselijke stichting is die open
     staat voor alle senioren in de regio Alblasserdam, ongeacht hun gezindte?

*   wij elke 3e woensdag van de maand een contactmiddag houden in
     Cultureel Centrum Landvast? Aanvang 14.00 uur.

*   wij elke maand proberen een afwisselend onderwerp/thema te  presenteren?

*   dit van alles kan zijn: een muziek- of dansmiddag, een boeiende 
     lezing, een demonstratie, een film of diapresentatie?

*   u in de pauze een kopje koffie of thee aangeboden krijgt?

*   wij na afloop van deze middag meestal een gezellige bingo spelen?      (vier ronden voor € 2,50 per plankje en een superprijs voor het      planknummer)?

 

Ook organiseren wij de volgende activiteiten:

 

Dinsdagmiddag 13.30 uur: kaartclub ‘HARTEN VROUW’ (Groene Zoom)

Woensdagmiddag 13.30 uur: sjoelen in de GROENE ZOOM

Vrijdagmiddag 13.30 uur: hobbyclub ‘DE VLIJTIGE HANDJES’ (Landvast)

 

Bovendien krijgt u via ons korting bij een aantal grote zorgverzekeraars alsook korting bij diverse plaatselijke winkeliers.

 

Deze nieuwsbrief verschijnt 10 x per jaar. Het recente en meest actuele nieuws kunt u ook vinden op onze website:

 

www.seniorenclub-alblasserdam.nl

 

 

Kortingen bij de middenstand

 

Wij hebben een aantal bedrijven bereid gevonden om korting te verlenen (op vertoon van de SSAA ledenpas).

 

Het aantal groeit nog steeds: dit zijn voorlopig de volgende bedrijven:

 

Saskia Jongeneel, pedicure, kapster (ook voor permanenten) Tooropstraat 19, tel: 078-6913851, info@feetpleasure.nl              10 %

 

Reiki- en Massagepraktijk “YUAN”, Oude Lijnbaan 9
            tel: 078-6913480,  yuanreiki@live.nl                        10 %

 

Marian Hogendoorn, huidverzorging, Klaproosstraat 2 
            tel: 078-6914078, huidtherapie@marianhogendoorn.nl       10 %

 

Thuis in Makado, wooninspiratie, Makadocenter 54
            tel: 078-6915028, info@decohomemakado.nl                      10 %

 

Care Speciaal, mammacare/haarwerken, Newtonweg 16
            tel: 06-14118765, info@carespeciaal.nl                                15 %

 

Steakhouse Montana, shoarma, pizzeria, Van Eesterensingel 123
            tel: 078-6934625                                                                      5 %

 

‘t Koperdraadje, wol en katoen, Scheldeplein 15
            tel: 078-6930333, info@koperdraadje.nl                                 5 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.