Broekerveiling

 

Dagreis naar de Broeker Veiling

Woensdag 29 juni 2022

 Dagtrip met onze seniorenleden naar Broek op Langedijk

 

Broek op Langedijk is een dorp in West Friesland in de provincie Noord- Holland met zo’n 6200 inwoners. Het had als bijnaam “rijk der duizend eilanden” geschikt voor de landbouw aldaar. En daar bevindt zich het  Broekerveiling-museum met zijn oudste groenteveiling ter wereld !!

En daar ging vandaag deze bijzondere trip per ‘airco’ touringcar naar toe.

Om 10.00 uur vertrokken we, met 36 personen, vanaf het Wilgenplein  naar dat mooie dorp. Onderweg werd er nog even gestopt en uitgestapt voor een kopje koffie / thee met koek.  Hierna vervolgden we de weg naar het noorden richting Alkmaar waar we , tussen Heerhugowaard en Schagen, om 12.00 uur in Broek in Langedijk aankwamen.

Daar stonden de tafels reeds gedekt met een heerlijke West-Friese lunch. Soepje vooraf en broodje kroket toe.

Om 13.00 uur liepen we naar het veiling afmijnlokaal, waar de prijs van het aangeboden product zoals: groenten, uien, winterpeen of vis in het openbaar wordt verkocht, maar waar de koper de prijs bepaalt. Het was de eerste doorvaargroenteveiling waar men de veilinghal kon binnenvaren.

In 1887 ontstond hier volgens de afslagmethode de verkoop van de goederen.

 Veiling bij afslag begint bij hoog, naar laag  totdat iemand riep “mijn” en dan was het product voor die koper. Er kon dus door iedereen geboden worden. Dit gebeurde bij zo’n 150 schuitjes per dag. In 1903 kwam hiervoor in de plaats de elektrische afmijnklok welke d.m.v. het indrukken van een knop op jouw plaats, je de klok op jouw gewenste bedrag stil gezet kon worden en daardoor afgeklokt werd.

We mochten dit zelf ook proberen , door de kleine aangeboden groente / fruitwaren, om hier op af te klokken op een voor jou redelijk bedrag en deze dan te kopen. Dit was een leuke en bijzondere ervaring.

 Om 14.30 werden we verwelkomt door de bootsman voor een vaartocht over de wateren van Langedijk, met een heerlijke zonnetje.

De bootsman vertelde o.a. dat de eilandjes ( akkertjes ) waren uitsluitend over het water te bereiken. De skuiten ( vletten, boten ) met dieselmotor. Schuiten zonder motor werden voortbewogen met de kloet, een houten vaarboom met een V-vormige onderkant, die wel grip heeft in de klei , maar niet blijft steken.  De bewoners veranderden het moeras in een vruchtbare eilandenrijk door het graven van vaarsloten. Met het opgegraven slib verhoogden de boeren de stukken land in akkers en bewerkten, zaaiden en oogsten het met hun blote handen.

Ook hier hebben ze last van de natuur en wel door de vele kreeftjes , die daar in het water aanwezig zijn en die de eilandjes aanvraten. D.m.v. palen en rietstengels aan de zijkanten  aan te brengen hoopte men dit tegen te gaan.  Ook door het uitzetten van otters hoopt men dit verder te voorkomen.

Ter afsluiting van deze zonnige dag werd er nog een koffie/thee met appelpuntje slagroom aangeboden, waarna we onze reis naar huis konden aanvangen.

Tenslotte, een woord van dank aan het bestuur die dit allemaal voor ons heeft geregeld en we kunnen terugkijken op een zonnige en ervaringrijke geslaagde dag.

 

Frans Jansen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.